Κυριακή 12 Απριλίου 2015

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΙΛΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ PH

Χρειάζεστε ένα υγιεινότερο διαιτολόγιο για να βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά προβληματίζεστε αν αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε και τα περιττά κιλά; Η αλκαλική διατροφή, γνωστή και ως «δίαιτα pH», είναι η λύση που ζητάτε.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Χρειάζεστε ένα υγιεινότερο διαιτολόγιο για να βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά προβληματίζεστε αν αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε και τα περιττά κιλά; Η αλκαλική διατροφή, γνωστή και ως «δίαιτα pH», είναι η λύση που ζητάτε.

Το μυστικό της στα 3 Α
*Αποτοξινώνει προοδευτικά τον οργανισμό
*Αποκαθιστά τις λειτουργικές ανισορροπίες και
*Αδυνατίζει ξεμπλοκάροντας το μεταβολισμό του λίπους.

Tο σώμα μας αποτελείται κατά περίπου 70% από νερό. Χημικά, σε 1 μόριο νερού (H2O) συνδέονται 2 άτομα υδρογόνου (H) με 1 ηλεκτρόνιο το καθένα και 1 άτομο οξυγόνου (O) με 8 ηλεκτρόνια. Οι ουσίες που αυξάνουν τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (Η+) στο νερό λέγονται οξέα, ενώ οι ουσίες που την ελαττώνουν αυξάνοντας τα ιόντα υδροξυλίου (ΟΗ-) αλκαλικές. Απλουστευμένα, τα ιόντα είναι ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που έχουν χάσει κάποια από τα περιφερειακά τους ηλεκτρόνια, τα οποία αναζητούν και τελικά «κλέβουν» από άλλα βιολογικά μόρια. Όταν όμως αυτό συμβαίνει σε μεγάλη έκταση, αυξάνεται η οξύτητα του αίματος, των οργάνων και των κυτταρικών υγρών και συγχρόνως δημιουργούνται περισσότερες ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα το οξειδωτικό στρες. Ο συνδυασμός υψηλής οξύτητας και οξειδωτικού στρες προκαλεί μεταβολικές δυσλειτουργίες, που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση, σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και σε υπερβολική αύξηση του σωματικού λίπους.

Η έννοια του pH
Η οξύτητα εκτιμάται με βάση την κλίμακα pH, η οποία αρχίζει από το 0 (όξινο) και τελειώνει στο 14 (αλκαλικό). Ουδέτερο pH είναι περίπου το 7. Για παράδειγμα, το νερό έχει συνήθως pH 7 κι αυτό σημαίνει ότι περιέχει ίσες συγκεντρώσεις ιόντων υδρογόνου και υδροξυλίου. Τροφές, ουσίες ή διαλύματα με pH μικρότερο από 7 είναι όξινες, έχουν δηλαδή υψηλότερη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου, ενώ με pH υψηλότερο από 7 περιέχουν περισσότερα ιόντα υδροξυλίου και είναι αλκαλικές. Επειδή όμως η κλίμακα pH είναι λογαριθμική, η αλλαγή μιας και μόνο μονάδας pH σημαίνει δεκαπλάσια αλλαγή στη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου!

Ρύθμιση pH
Το ανθρώπινο σώμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις διακυμάνσεις του pH και γενικά λειτουργεί αποδοτικότερα (με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως των πεπτικών υγρών και του δέρματος) όταν η σχέση οξύτητας / αλκαλικότητας των εσωτερικών ρευστών είναι ουδέτερη ή ελάχιστα περισσότερο αλκαλική. Σε ένα τέτοιο εσωτερικό περιβάλλον τα κύτταρα διατηρούνται πιο υγιή, τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αξιοποιούνται καλύτερα, αυξάνεται η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τα μιτοχόνδρια και ισχυροποιούνται οι δυνατότητες αυτοϊασης και αποτοξίνωσης του οργανισμού. Σε γενικές γραμμές, η ρύθμιση της οξύτητας επιτυγχάνεται με την εξουδετέρωση των παραπανίσιων οξέων από ειδικά ένζυμα που παράγουν το ήπαρ και το πάγκρεας. Το αίμα επίσης μεταφέρει ορισμένα οξέα τα οποία αποβάλλονται με τα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα ή και μέσω των πνευμόνων ως αέρια. Όταν τρώμε πολλές όξινες τροφές χωρίς να έχουμε τα ανάλογα αλκαλικά αποθέματα, η ρύθμιση του pH δεν γίνεται σωστά, η ισορροπία του εσωτερικού περιβάλλοντος διαταράσσεται και δημιουργείται υπεροξύτητα. Τα επιπλέον οξέα διαβρώνουν τους ιστούς και εμποδίζουν τον οργανισμό να επισκευάσει τις φθορές του. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλούνται δυσλειτουργίες, που με τον καιρό εξελίσσονται σε σοβαρές ασθένειες.

Γιατί αρρωσταίνουμε από την υπεροξύτητα;
Η υπεροξύτητα υποχρεώνει το σώμα να «κλέψει» ουσιώδη μεταλλικά και άλλα στοιχεία από τους μυς και το σκελετό, προκειμένου να εξουδετερώσει τα επιπλέον οξέα. Συγχρόνως, ευνοεί την ανάπτυξη τοξινών και επιβλαβών βακτηριδίων που παρεμβάλλονται στη σωστή λειτουργία του ήπατος, του παγκρέατος, των επινεφριδίων και του θυρεοειδή. Επιπλέον, οι τοξίνες μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των αμινοξέων, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων, στερώντας από τον οργανισμό τη δυνατότητα να παράγει επαρκείς ποσότητες ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων. Αυτό παρεμποδίζει την αναδημιουργία των μυϊκών κυττάρων και άλλων απαραίτητων βιολογικών δομών και συστατικών για την ενεργειακή παραγωγή, με αποτέλεσμα λιγότερες καύσεις, χαμηλή ενεργητικότητα, χρόνια κόπωση, γενική αδυναμία, αυξημένη συσσώρευση λίπους κυρίως γύρω από την κοιλιά και πολλά επιπλέον κιλά, που επιβαρύνουν τον οργανισμό και κάνουν το μεταβολισμό ακόμα πιο νωθρό!

Πώς δημιουργείται το περιττό λίπος
Όταν οι τροφές καίγονται μέσα στο σώμα, αφήνουν πάντα κάποια κατάλοιπα, όπως η στάχτη που αφήνει το καμένο ξύλο στο τζάκι. Ανάλογα με το είδος των τροφών, τα κατάλοιπα μπορεί να είναι όξινα, ουδέτερα ή αλκαλικά.

*Όταν τα όξινα κατάλοιπα είναι λίγα και τα αλκαλικά αποθέματα πολλά, ο οργανισμός ρυθμίζει σχετικά εύκολα το εσωτερικό του pH και αποτοξινώνεται φυσιολογικά.
*Αντίθετα, εάν τα όξινα κατάλοιπα είναι υπερβολικά και τα ρυθμιστικά ένζυμα δεν επαρκούν, ένα ποσοστό τους δεν εξουδετερώνεται και παραμένει στο σώμα. Επειδή όμως μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτής στην καρδιά, στο πάγκρεας, στο ήπαρ και σε άλλα όργανα, το σώμα προσπαθεί να τα εγκλωβίζει μέσα στα λιποκύτταρα για να προστατεύσει τα ζωτικά του όργανα. Η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων όξινων καταλοίπων στο λιπώδη ιστό έχει αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους των λιποκυττάρων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος διαθέσιμος χώρος για την ασφαλή αποθήκευσή τους. Σε ένα υπερόξινο περιβάλλον ο οργανισμός μας αναγκάζεται να φτιάξει ένα τείχος προστασίας από λίπος ενάντια στα οξέα και τις τοξίνες που απειλούν να τον βλάψουν. Κι όσο η υπεροξύτητα δεν διορθώνεται, το λίπος όχι μόνο αντιστέκεται σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσής του μέσω δίαιτας ή γυμναστικής, αλλά αυξάνεται περισσότερο.

Σημειώστε ότι:
*Το pH δεν προσδιορίζεται από τη γλυκιά ή ξινή γεύση των τροφών. Η ζάχαρη, π.χ., δημιουργεί όξινα κατάλοιπα, ενώ το λεμόνι αλκαλικά.
*Τρόφιμα με χημικά πρόσθετα ή υπολείμματα φαρμάκων έχουν υψηλότερη οξύτητα.
*Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο αλκαλικά από τα αντίστοιχα συμβατικά λόγω της απουσίας χημικών υπολειμμάτων.
*Τροφές που έχουν υποστεί μικρότερη επεξεργασία είναι κατά κανόνα πιο αλκαλικές.
*Τα ώριμα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι πιο αλκαλικά από τα άγουρα. 
*Η ίδια τροφή παράγει περισσότερα οξέα όταν τηγανίζεται ή ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και λιγότερα όταν παρασκευάζεται στον ατμό ή βράζεται.
*Η προσθήκη ζάχαρης μετατρέπει τους χυμούς από αλκαλικούς σε όξινους.
*Γαλακτοκομικά από πρόβειο, κατσικίσιο ή γίδινο γάλα είναι πιο αλκαλικά σε σύγκριση με όσα φτιάχνονται από αγελαδινό.
*Το μούσκεμα των ξηρών καρπών και των ξερών φρούτων σε νερό αυξάνει το pH τους.

ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ, ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΞΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Εξαιρετικά αλκαλικές
pH 8,5-9,0
Ακτινίδια 
Ανανάς φρέσκος
Αντίδια 
Αφεψήματα βοτάνων
Αχλάδια 
Καρπούζι 
Λεμόνι
Μαϊντανός
Μάνγκο 
Νεροκάρδαμο
Παπάγια
Πεπόνι
Σπαράγγια
Σταφίδες ξανθές
Σταφύλια
Σύκα ξερά Φρούτα του πάθους
Φύκια
Χουρμάδες ξεροί 
Χυμοί λαχανικών
Χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη

Εξαιρετικά όξινες
pH 5,0-5,5
Αλεύρι ραφιναρισμένο
Αλλαντικά
Αμνοερίφια 
Ανθρακούχα αναψυκτικά
Βοδινό και μοσχάρι
Γαλοπούλα
Γλυκά με άσπρο αλεύρι και ζάχαρη
Γλυκαντικά τεχνητά
Εντόσθια
Επιδόρπια με ζάχαρη ή γλυκαντικά 
Ζάχαρη και προϊόντα αυτής
Ζελέδες
Καπνιστά και παστά τρόφιμα
Καραμέλες, μπισκότα 
Καφές και ροφήματα που περιέχουν καφεϊνη
Κινέζικα ζυμαρικά 
Κοτόπουλο
Κουνέλι
Κυνήγι
Κρέμες διάφορες
Μαρμελάδες
Ξίδι
Οινοπνευματώδη ποτά
Παγωτά
Ρύζι αποφλοιωμένο
Σάλτσες τυποποιημένες
Σιμιγδάλι
Σοκολάτα
Στρείδια
Συκώτι
Τρόφιμα με χημικά πρόσθετα
Τυριά ανακατεργασμένα
Χοιρινό
Ψωμί, αρτοσκευάσματα

Μέτρια αλκαλικές
pH 7,5-8,0
Αβοκάντο 
Αρακάς
Βερίκοκα φρέσκα και ξερά
Γκρέιπφρουτ 
Γλυκοπατάτες
Γογγύλια
Καλαμπόκι 
Καρότα 
Κολοκύθα
Κολοκυθάκια
Κουκιά
Κουνουπίδι
Λάχανο 
Μανταρίνια
Μαρούλι
Μήλα
Μηλόξιδο
Μούρα
Μπανάνες
Μπαχαρικά
Μπρόκολο
Παντζάρια
Πατάτα με τη φλούδα
Πιπεριές
Πιπερόριζα φρέσκια
Πορτοκάλια
Ροδάκινα
Σέλινο
Σκόρδο
Σπανάκι και συναφή χόρτα
Σταφίδες μαύρες
Σύκα φρέσκα
Φασολάκια
Φράουλες 
Χουρμάδες φρέσκοι

Μέτρια όξινες
pH 6,0-6,5
Γιαούρτι βιομηχανοποιημένο και επιδόρπια γιαουρτιού
Γλυκά με σπόρους και μέλι (π.χ. παστέλι)
Δημητριακά πρωινού επεξεργασμένα
Κέτσαπ
Κρασί χωρίς χημικά
Κρέμα γάλακτος
Μαγιονέζα σπιτική
Μαλάκια
Μπανάνες πράσινες
Μύδια
Πατάτες χωρίς φλούδα
Πίκλες
Πλιγούρι
Ρύζι μερικώς αποφλοιωμένο
Στάρι
Τυριά κίτρινα 
Φαγόπυρο
Φιστίκια αράπικα
Ψάρια
Ψωμί ολικής αλέσεως

Ουδέτερες
pH περίπου 7,0
Αβγά
Αγγούρι
Αγκινάρες
Αμύγδαλα
Βατόμουρα
Βούτυρο
Γάλα (κυρίως το κατσικίσιο)
Γιαούρτι παραδοσιακό (κυρίως το πρόβειο)
Δαμάσκηνα 
Δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως
Ελαιόλαδο και μη υδρογονωμένα φυτικά έλαια
Ελιές
Ζυμαρικά (μόνο τα ολικής αλέσεως)
Ηλιόσποροι
Καρύδα
Καρύδια
Κάσιους
Κάστανα
Κεράσια
Κεχρί
Κινόα
Κολοκυθόσποροι
Κράκερ και γκοφρέτες δημητριακών χωρίς ζάχαρη
Κρεμμύδια φρέσκα και ξερά
Λαχανάκια βριξελών
Λιναρόσποροι
Μακαντέμια
Μανιτάρια
Μαργαρίνες (μη υδρογονωμένες)
Μελάσα
Μέλι
Μελιτζάνα
Μούσλι
Μουστάρδα
Μπάμιες 
Νιφάδες 
Βρώμης
Ντομάτα
Ξινόγαλο
Παντζάρια
Παξιμάδια (κριθαρένια, σίκαλης και επτάζυμα)
Ποπ-κορν σπιτικό
Πράσο
Ρεβίθια
Ρεπάνι
Ροφήματα και πάστες από ξηρούς καρπούς
Ρύζι αναποφλοίωτο
Σάλτσες σπιτικές
Σόγια και προϊόντα σόγιας
Σουσάμι
Ταχίνι
Τυριά από πρόβειο ή γίδινο γάλα
Φάβα
Φακές
Φασόλια
Φιστίκια (εκτός από αράπικο)
Φύτρα δημητριακών
Ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως

Χάστε κιλά με τη δίαιτα pH
Ένα διαιτολόγιο με αναλογικά περισσότερες αλκαλικές και ουδέτερες τροφές δημιουργεί το κατάλληλο εσωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει ενέργεια επιταχύνοντας το μεταβολισμό και να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό κλοιό των περιττών κιλών, καίγοντας λίπος...

Μηχανισμός απώλειας λίπους
Ακολουθώντας ένα διαιτολόγιο με περισσότερες αλκαλικές τροφές:

*Βοηθάμε τον οργανισμό να διατηρήσει το επιθυμητό pH και ενισχύουμε την αποτοξινωτική ικανότητά του. Από τη στιγμή που η οξύτητα περιορίζεται και οι επιβλαβείς ουσίες αποβάλλονται, το αποθηκευμένο περιττό λίπος δεν εξυπηρετεί πλέον κάποια λειτουργική ανάγκη και αρχίζει να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

*Συγχρόνως, ξεμπλοκάρεται ο μεταβολισμός, το σώμα αποκαθιστά τη θερμιδική του ισορροπία και η επιθυμία για φαγητό ελαττώνεται, αφού η δραστηριοποίηση των αποθεμάτων λίπους παρέχει στον οργανισμό μεγάλα ποσά αξιοποιήσιμης ζωτικής ενέργειας.

*Έτσι, η σημαντική αύξηση των καύσεων που λαμβάνει χώρα στο λιπώδη ιστό επιφέρει γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ελάττωση των περιττών κιλών.

Υπόδειγμα εβδομαδιαίου διαιτολογίου

Δευτέρα
Πρόγευμα: Μήλα και σταφίδες με γιαούρτι ή τυρί.
Γεύμα: Ανάμικτη σαλάτα με λαχανικά, πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, μαυρομάτικα φασόλια, αμύγδαλα και ελαιόλαδο.
Δείπνο: Τονοσαλάτα με τόνο, πράσινα λαχανικά, σέλινο, πιπεριές, αβοκάντο και λαδολέμονο, ψωμί ή παξιμάδι.
Σνακ ημέρας: Μπανάνα με σουσάμι.
Επιπλέον των αναφερομένων: Ακτινίδια.

Τρίτη
Πρόγευμα: Χυλός βρώμης με φυτικό ρόφημα σόγιας ή γάλα.
Γεύμα: Σαλάτα με λάχανο, καρότα, φρέσκα κρεμμυδάκια και ελαιόλαδο, χορτοφαγικά «μπιφτέκια» (π.χ. σόγιας) ή ρύζι αναποφλοίωτο με ξηρούς καρπούς. 
Δείπνο: Ανάμικτη πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, ομελέτα με λαχανικά και μυρωδικά, ψητό μήλο με σταφίδες. 
Σνακ ημέρας: Γιαούρτι ή πολτοποιημένο ανθότυρο με σουσάμι και μέλι.
Επιπλέον των αναφερομένων: Πορτοκάλια.

Τετάρτη
Πρόγευμα: Μουσκεμένα ξερά σύκα ή βερίκοκα με καρύδια και γιαούρτι ή τυρί.
Γεύμα: Ανάμικτη πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, ρεβίθια με ρύζι ή φακές με ξηρούς καρπούς.
Δείπνο: Μπρόκολο, λάχανο και καρότα στον ατμό, ζυμαρικά με σάλτσα σκόρδου ή ταχινιού.
Σνακ ημέρας: Ξεροί χουρμάδες ή σύκα με κολοκυθόσπορους ή φουντούκια.
Επιπλέον των αναφερομένων: Χυμοί λαχανικών ή φρούτων χωρίς ζάχαρη.

Πέμπτη
Πρόγευμα: Μούσλι με σταφίδες, σπασμένο λιναρόσπορο και φυτικό ρόφημα σόγιας ή γάλα.
Γεύμα: Πρασόρυζο ή σπανακόρυζο με φιστίκια κάσιους ή καρύδια πεκάν.
Δείπνο: Σαλάτα με πράσα ή σπανάκι, σολομός ή σκουμπρί με φρέσκα κρεμμυδάκια.
Σνακ ημέρας: Σπιτικό ποπ-κορν με λίγο βούτυρο και αλάτι ή γκοφρέτες ρυζιού.
Επιπλέον των αναφερομένων: Πορτοκάλια.


Παρασκευή
Πρόγευμα: Βρεγμένα κριθαρένια παξιμάδια ή ψωμί σίκαλης με τυρί, ελιές και λαχανικά.
Γεύμα: Λαχανοσαλάτα με ελιές και ελαιόλαδο, φακές ή φασόλια σόγιας.
Δείπνο: Πουρές διαφόρων λαχανικών με ψαχνό κοτόπουλου ή κοτόσουπα με λαχανικά.
Σνακ ημέρας: Πορτοκάλι με κανέλα και καρύδια.
Επιπλέον των αναφερομένων: Μήλα.

Σάββατο
Πρόγευμα: Χυλός βρώμης (σε νερό) με αμύγδαλα, σπασμένο λιναρόσπορο, σταφίδες και μήλο.
Γεύμα: Ανάμικτη πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα λαχανικών ή πατάτες στο φούρνο. 
Δείπνο: Σαλάτα με μπρόκολα, λαχανάκια Βριξελών, κρεμμύδια, καρύδια, σπασμένο λιναρόσπορο και ελαιόλαδο.
Σνακ ημέρας: Ψητό μήλο με σουσάμι και γιαούρτι.
Επιπλέον των αναφερομένων: Ακτινίδια.

Κυριακή
Πρόγευμα: Φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Γεύμα: Ραδίκια ή άλλα χόρτα εποχής με ελαιόλαδο, ψάρι ή κρέας ή κοτόπουλο στο φούρνο με σκόρδο και λαχανικά.
Δείπνο: Ανάμικτη πράσινη σαλάτα με ελιές και καρύδια, πατάτες ή ρύζι. 
Σνακ ημέρας: Παστέλι ή κράκερ χωρίς ζάχαρη ή γκοφρέτες ρυζιού.
Επιπλέον των αναφερομένων: Πορτοκάλια.

* Σνακ ημέρας: Προαιρετικό μικρογεύμα για την περίπτωση που νιώσετε πτώση τηςενεργητικότητάς σας, πείνα, επιθυμία για γλυκό ή απλώς έχετε συνηθίσει να τσιμπολογάτε κάτι μεταξύ των γευμάτων.

Πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 1-2 λίτρα καθαρό νερό για να βοηθήσετε στην αποτοξίνωση

Συμβουλές επιτυχίας
*Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις ποσότητες των αλκαλικών τροφών. Το ποιο θα είναι το «μέτρο» της ποσότητας επαφίεται στην κρίση σας. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση επιτυχίας είναι να προσαρμόσετε τις ποσότητες των όξινων τροφών έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν το 25% του συνόλου.
*Μπορείτε να προσθέσετε στο διαιτολόγιο όποιες επιπλέον αλκαλικές τροφές επιθυμείτε ή να αντικαταστήσετε όξινες τροφές με ουδέτερες. 
*Επιλέγετε τροφές της καλύτερης δυνατής ποιότητας, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες και, όπου είναι δυνατόν, εποχιακές, φρέσκες και βιολογικής προέλευσης.
*Αποφύγετε να μαγειρεύετε υπερβολικά τις τροφές, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν πολλά θρεπτικά συστατικά και απαραίτητα ένζυμα.
*Χρησιμοποιήστε στα φαγητά και στις σαλάτες άφθονο λεμόνι, σκόρδο και αρωματικά βότανα.
*Ολοκληρώστε το τελευταίο γεύμα το πολύ μέχρι τις 8.00 το βράδυ, διότι πέραν αυτής της ώρας ό,τι τρώτε χωνεύεται δυσκολότερα και επιβαρύνει τον οργανισμό.
*Η κατανάλωση καφέ, βιομηχανοποιημένων ροφημάτων και οινοπνευματωδών ποτών μειώνει την αποτελεσματικότητα της αλκαλικής δίαιτας.
*Το πρόγραμμα διατροφής «τελειώνει» όταν εσείς αποφασίσετε ότι έχετε επιτύχει το επιθυμητό βάρος και αισθάνεστε καλά και γεμάτοι ενεργητικότητα. Συνιστάται όμως να κάνετε προληπτικά μια ελάχιστη συντήρηση, συνεχίζοντας να καταναλώνετε περισσότερες αλκαλικές τροφές. Επίσης, μπορείτε να επαναλάβετε το πρόγραμμα οποτεδήποτε νιώσετε την ανάγκη.

Πριν κάνετε οποιαδήποτε τροποποίηση στη συνήθη διατροφή σας, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό ή διαιτολόγο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου